Stručne objave

Svjetski dan mentalnog zdravlja djece

Danas, 10. listopada, obilježavamo Svjetski dan mentalnog zdravlja. Tim povodom pišemo o mentalnom zdravlju djece. U svojoj praksi, nažalost, susrećemo se sa sve većim brojem djece koja imaju neki od navedenih poteškoća mentalnog zdravlja.

Saznajte više

Posebno vrijeme za igru - jednostavan način da se vaše dijete osjeća posebno i važno

Vaš naporan radni dan je završio, idete kući s posla i razmišljate kako još morate završiti ručak, pospremiti suđe, peglati, napisati domaći rad a vi ste iscrpljeni. Ulazite u stan, skidate jaknu i cipele i čujete: „Mama! Tata! Ajmo se igrati!“

Saznajte više

Moje dijete ima autizam, koje supermoći ima tvoje dijete?

Autizam je težak razvojni poremećaj, koji nastaje u ranom djetinjstvu i najčešće traje cijeli život. Znaci autizma nastaju, u najvećem broju slučajeva, do treće godine života. Obično roditelji, nakon izvjesnog razdoblja naizgled normalnog razvoja, primijete, u početku sasvim nenapadne, postupne ali definitivne promjene.

Saznajte više

Rana procjena i podrška = uspješnije dijete

Kako da pomognem svome djetetu? Kako da razumijem njegove potrebe? Multidisciplinarni pristup djetetu nužan je preduvjet za postizanje željenih rezultata odnosno ostvarivanje ciljeva habilitacijskih i rehabilitacijskih postupaka.

Saznajte više


Fina i gruba motorika - kako se razvijaju i što očekivati s obzirom na djetetovu dob?

Vještine fine i grube motorike su rezultat suradnje između mozga, živčanog sustava i tjelesnih mišića.

Saznajte više

Sramežjiva djeca - trebamo li ih mijenjati?

Svaki put kada vaše dijete treba ostati samo na rođendanu, u novoj sredini, plače, povuče se u sebe, ne priča i tužno je. U vrtiću ili na igranju je najčešće je samo, lako se rasplače te osjeća strah kada se treba uklopiti u novu sredinu. Kažemo da je dijete "sramežljivo".

Saznajte više


Prezaštitnički stil roditeljstva - zašto ne?

Kako djeca rastu , oni napreduju od potpune ovisnosti tijekom prvih godina života na viši stupanj neovisnosti u njihovim tinejdžerskim godinama , kad počnu osjećati potrebu za stvaranjem vlastitog identiteta . Kako i zašto roditelji postanu previše zaštitnički nastrojeni u odgoju svoje djece te koje posljedice na dijete može imati takav roditeljski stil?

Saznajte više

„Savršena djeca“ – nevidljiva djeca

Vjerujem da svatko od nas poznaje barem jedno „savršeno dijete“. To je ono dijete koje rijetko traži bilo što, slijedi sva pravila, ne suprotstavlja se, i općenito je …. lako.

Saznajte više


Snažna obitelj i nakon razvoda

Dva doma, dva kreveta, dva različita stila roditeljstva, različite rutine i rituali… Da ne spominjem mamu i tatu koji su zaokupljeni vlastitim poslovima, frustrirani, ljuti (ili još gore) jedni na druge, iscrpljeni od samohranog roditeljstva …

Saznajte više

Sve o dječjoj psihoterapiji

Dragi roditelji,

Mnogo puta se djeca osjećaju usamljeno, loše ili kao da su upali za zamku. Potrebno im je da pričaju o tome i da ih se čuje. Kada? Kad se važni ili bolni događaji ili događaji s kojima se ne mogu nositi dogode u njihovoj obitelji, školi, svijetu ili njihovim mladim životima.

Saznajte više

Sjećaju li se djeca svojih trauma?

Sjećanje – tema o kojoj se i danas još uvijek jako malo zna. Pitanje kada se pamćenje razvija je još uvijek „vruća“ tema. Danas se pretpostavlja da se počinjemo sjećati oko treće godine života i često tu pretpostavku možemo potvrditi vlastitim iskustvom.

Saznajte više